Dijital Dünya Saati

Google
 

28.9.08

Uyluktan Çıkartılmış Ekinokok Kisti


The Internet Journal of Surgery. 2005. Volume 7 Number 1.

Uylukta Ekinokok Kisti


The Internet Journal of Surgery. 2005. Volume 7 Number 1.

Önkolda Ekinokok Kisti


Orthopedics 2006 V29 N7 p 642-44

Olgularımızdan Örnekler


Orthopedics 2006 V29 N7 p 642-44

İNSANDA KİST HİDATİK HASTALIĞI (ECHINOCOCCOSIS)

Etkeni nedir?
Bir parazit olan kısa şerit kurt Echinococcosus granulosus veya Echinococcosus multilocularis’in neden olduğu bir enfeksiyon(enfestasyon)dur.

Hangi hayvanlarda rastlanır?
Asıl ve son konakçı köpek, kedi; ara konakçı koyun, keçi, sığır,deve, at, fare bazen de insan olabilir. Son konakçının dışkısı ile kirlenmiş sebzelerin yenilmesi veya hasta köpekle temas eden kişinin kirli eli ile yemek yemesi ile insana (özellikle el temizliğine dikkat etmeyen çocuklara) geçer.

Rastlanma sıklığı nedir?
Akdeniz bölgesi ülkelerinde yaşayan köpeklerde % 50’ye ulaşan sıklıkta ekinokoka rastlandığı tespit edilmiştir. 70 milyonu geçen ülkemizde her yıl 2500 civarında kişi cerrahi olarak ekinokok hastalığı tanısı almakta ve tedavi uygulanmaktadır.

İnsanda hangi organları tutar?
İnsanda herhangi bir organı tutabilir. En sık karaciğer(%60) ve akciğer(%20) yerleşir. Kas iskelet sisteminde görülme sıklığı %1-4’tür. İskelet kasını nadiren tutar.

Tedavisi mümkün müdür?
Tedavide en iyisi eğer ulaşılabilir ve çıkartılabilir ise ameliyatla tamamen çıkartmaktır. Bu genellikle kolay değildir. İlaçla da destekleyici ve etkili tedavi yapılabilmektedir.

Önlemek mümkün müdür?
Kist hidatik önlenebilir bir hastalıktır.
Hasta büyük ve küçükbaş hayvanların atılan kısımları etkili bir şekilde yok edilmelidir. Bu koyun-köpek-insan geçiş halkasının kırılmasının en önemli basamağıdır. Özellikle kırsal alanda yaşayan köpeklere düzenli parazit ilaçları verilmelidir. Veterinerlerin köpekleri düzenli olarak muayene etmeleri önemlidir. Büyük ve küçükbaş hayvanların kesildiği yerlerde yenmeyen, atılan kısımlar köpeklerin ulaşamayacağı şekilde (köpeklerin geçemeyeceği parmaklık yapılabilir veya kuyulara atılabilir) yok edilmelidir. Köpekler geceleri bağlanmalı veya kapalı alanda tutulmalı ve sebze bahçelerine girişi önlenmelidir. Çocukların özellikle kırsal alanlarda veya köylerdeki yabancı köpeklerle teması önlenmelidir.