Dijital Dünya Saati

Google
 

22.11.08

BEBEKLERDE DİZ ÇIKIĞI

Yeni doğan bebeklerde dizin geriye doğru kayması, dizin geriye doğru normalin ötesinde katlanması, ayağın ağıza, omuza yaklaşması halidir. Anne karnında bebeğin bu görünümü mevcuttur ve ultrason ile tespit edilebilir. Aynı anda kalçalarında da çıkık olabilir. Genelllikle 1000 canlı doğumdan birinde görülür.
Dizin doğuştan fazla açıldığı bu şekil bozuklukları 3 tipte görülebilir: Birinci tip uyluğun (kalça diz eklemleri arasındaki bölüm) ön kısmında bulunan kuadriseps denen kasın sertliğinden, esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Dizde normal katlanmaya yakın bir hareket görülür. Dizin nazikçe katlanması ile tedavisi mümkündür. İkinci tip dizin doğuştan yarı çıkığıdır. Uyluk kemiği (femur) alt ucu ile bacak kemiği (tibia) üst ucu kısmen de olsa temas halindedir. Diz ancak düz hale gelir. Üçüncü tip ise doğuştan dizin tam, gerçek çıkığıdır. Bacak kemiğinin üst ucu uyluk kemiğinin alt ucuna göre önde durur katlamaya çalıştıkça dış tarafa doğru kayar. Kemik uçları temas halinde değildir. Kuadriseps kasının yapısının bozulması, sertleşmesi, kısalması söz konusudur.
Hasta değerlendirilirken ilave olarak kas iskelet sisteminde veya iç organlarda anormallikler eşlik edebileceği düşünülerek araştırılmalıdır. Tek taraflı veya iki taraflı olabilirler. Sendrom adını verdiğimiz grup halinde, bir arada görülen anormallikler olaya eşlik edebilir. Kas-sinir hastalıkları görülebilir. Hiç bir anormalliğin eşlik etmediği tek taraflı olgular da bildirilmektedir.
Anne karnında bir şekilde bebeğin dizi anormal olarak arkaya doğru kayar; hareket azlığına yol açan kas-sinir hastalıkları veya eklemlerdeki aşırı gevşeklik nedeniyle diz bu anormal konumda uzun süre kalır. Sonuçta kuadriseps kasında yapı bozukluğu, sertlik ve kısalık ortaya çıkar.
TEDAVİ
Dize nazik katlama hareketi yaptırılır. Kastaki yumuşama ve uzamayı korumak için diz katlı duracak şekilde alçılanır. Art arda yapılan alçılamalardan yarar sağlanamaz ise 6 ay kadar erken dönemde dahi ameliyatla tedaviye başvurulabilir. Genellikle 1 yaş civarında ameliyatla tedavi gerçekleştirilir.
Kaynak: Tachdian’s Pediatric Orthopedics 2008