Dijital Dünya Saati

Google
 

11.3.08

DOĞUŞTAN TETİK PARMAK

Parmakların avuç tarafında parmaklara katlama hareketi yaptıran en uç boğuma kadar ulaşan kirişler vardır. Bu kirişler katlanma (fleksiyon) hareketi sırasında lifsi doku, kıkırdak doku karışımından bir tünel içinde rahatça kayarlar. Bebeklerde bu kirişin kayma hareketinin zorlaşması ile tetik parmak ortaya çıkar. Bebeklerdeki tetik parmak genellikle başparmaklarda görülür. % 25 bilateraldir. Diğer parmaklarda da görülebilir.

NEYDEN KAYNAKLANIR?
Bebeklerde görülen tetik parmak ile erişkinlerde görülenler birbirinden farklı mekanizmalarla ortaya çıkarlar. Tünel duvarlarının kalınlaşması, enflamasyon da dediğimiz yangılar, bu alanda su toplanması bazen de kiriş içinde yumru varlığı bu duruma yol açabilir.

AİLESEL MİDİR?
Genetik özellik taşımadığına inanılmaktadır. Nadir görülen bir durumdur. Genellikle diğer doğuştan hastalıklar eşlik etmez. Literatürde trisomi 13 ve mukopolisakkaridoz denen hastalıklarla da görüldüğü bildirilmiştir.

HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?
Genellikle sonradan ortaya çıkmaktadır. Çocuklardaki tetik parmağın % 25’i doğumda fark edilir. 1-2 yaşında fark edildiğinde genellikle parmak katlı durumdadır ve bazen zorlama ile düzeltilemezler.

KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?
İlk 1 yıl içinde % 30 oranıdan kendiliğinden düzelirler. 6 ay-2 yaş arasında fark edilenlerde bu durum %12’dir.

TEDAVİSİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
Sadece gözlenebilir. Parmakları kavrayarak düz tutan sert çubuk şeklindeki breysler kullanılabilir. Düzelmez ise 3 yaşından önce cerrahi tedavi yapılmalıdır.

Kaynak: Campbell Operative Orthopaedics

2 yorum:

esraekolkülahlı dedi ki...

Merhabalar Murat Bey. Benim 11 aylık bir kızım var ve doğuştan tetik parmak tanısı kondu. Fakat bu ameliyatın genel cerrahi ile yapılması gerekiyormuş. Bu kadar küçük bir bebeğe genel anestezi uygulamanın sakıncaları varmıdır? Bu beni epey tedirgin ediyor. Hemenmi yaptırmak iyidir bu ameliyatı yoksa daha ileriki yaşlarda mı yayaptırmak daha iyidir.? Şimdiden teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Merhaba Murat Bey beni kızım 7aylik bas parmağını açmıyor dr götürdüm tetik parmak dedi baska bi dr götürdüm oda kas calismiyor ddedi napicami bilemiyorum cok küçük daha her iki dr da baska konusuyor nolur bir cevap verin ben kime inanicagimi bilmiyorum her kafadan başka bir şey çıkıyor sizden cok acil bir cevap bekliyorum