Dijital Dünya Saati

Google
 

16.2.08

ORF HASTA REHBERİ


İNSANDA ORF HASTALIĞI


Poxviridae ailesinden bir virüsün neden olduğu bir cilt hastalığıdır. En sık el parmaklarının dorsal yüzünde (sırt kısmında) görülmekle birlikte herhangi bir deri yüzeyinde de görülebilir.



KİMLERDE GÖRÜLÜR?


Hastalarda genellikle koyun, keçi ve öküz gibi hayvanlarla temas söz konusudur. Hayvanlarla çalışan meslek grubunda (mezbahada çalışanlar, çiftçiler, kasaplarda) ve özellikle kurban bayramı sonrasında hasta hayvanın kesimi ve parçalanmasına katılan kişilerde ortaya çıkabilmektedir.


NASIL BULAŞIR?


Bulaşma hastalığı taşıyan hayvanlarla doğrudan temas ya da etkenin bulaştığı makas, bıçak, hayvan barınağı, hayvanların koşulduğu arabalar ve örtülerle temas yoluyla olabilir. Virus vücuda ciltteki kesik, çizik, yanık ve sorunlu tırnak yatağı gibi yerlerden girer. İnsandan insana bulaşma bildirilmemiştir.



HASTALIK NASIL İLERLER VE İYİLEŞİR?


Temastan yaklaşık 1-2 hafta sonra ciltte küçük, hafif kabarık leke ortaya çıkar. Leke büyür ve soluk bir halka ile çevrelenir bu halka daha sonra kırmızılaşır. Genellikle 1-2 cm., nadiren 4 - 5 cm. çapında bir yara büyüklüğüne ulaşır. Kırmızı görünümlü yara sulantılı hale gelir. Eğer bu yaranın bütünlüğü bozulacak olursa berrak, akışkan bir sıvının çıktığı görülür. Ardından kurumaya başlar ve kahverengi-siyah görünümde sert bir kabuk oluşur. Kabuğun düşmesi ile hastalık herhangi bir iz bırakmadan iyileşir.
Yara ağrılı olmaktan daha çok kaşıntılıdır. Batıcı, zonklayıcı ağrı yapabilir. Ağrısı koltuk altına ulaşabilir. Genellikle elde görülen bu yara günlük işler ve vücut bakımında sorun çıkarabilir. Nadiren birden fazla kezyon yapabilir. Komplikasyonlar nadirdir. Klasik olarak 6 evreden geçerek ilerleyen bu hastalık 20-45 günde iyileşir.


TANI VE TEDAVİSİ


Deneyimli uzmanlar tarafından klinik ve gereğinde mikrobiyolojik ve patolojik değerlendirmeler ile tanı konulabilir. Hastalığı taklit edebilen diğer hastalıklar ise herpetik dolama, Mycobacterium marinum infeksiyonu, mantar infeksiyonları, Milker's (Sütçü) nodülü ve şarbondur. Deneyimli hekimlerce tedavi ve takibi yapıldığında herhangibir sorun yaratmadan iyileşmektedir.



EĞER YARANIZ VAR İSE DOKTORA DANIŞINIZ


YARANIZI ISLATMAMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ


YARANIZI PANSUMANLA KAPATINIZ VE TEMİZ TUTUNUZ


YARANIZLA OYNAMAYINIZ


YARANIZI ÇARPMALARDAN KORUYUNUZ


BAŞKA YARANIZ VEYA KESİNİZ VAR İSE SU GEÇİRMEZ PANSUMANLA İYİLEŞİNCEYE KADAR KORUYUNUZ


TEMİZLİK KURALLARINA UYUNUZ


HAYVANLA TEMAS SONRASINDA BOL SU VE SABUNLA ELLERİNİZİ YIKAYINIZ


HAYVAN YETİŞTİRİYORSANIZ GENEL BAKIM VE TEMİZLİK KURALLARINA UYUNUZ


GEREKTİĞİNDE ELDİVEN KULLANINIZ


HASTA HAYVANLAR İÇİN GECİKMEDEN VETERİNER HEKİME BAŞVURUNUZ


ÜLKEMİZDE ÖZELLİKLE KURBAN BAYRAMLARINDAN SONRA ARTIŞ GÖSTEREN BU HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN KESECEĞİNİZ HAYVANIN SAĞLIKLI OLMASINA DİKKAT EDİNİZ

Hiç yorum yok: