Dijital Dünya Saati

Google
 

16.2.08

TIP DOKTORU - ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI OLMAK

Tıp insanın sağlıklı olma hali ve sağlık problemlerinin çözümleri üzerinde çalışmaktadır. İnsanın yapısı ve değeri bilinen en karmaşık ve pahalı makine ile dahi karşılaştırılamaz. İnsandaki normal ve hastalık durumlarındaki çeşitli süreçleri anlamak tıp uzmanı olunsa dahi kolay değildir. Ayrıca bilindiği gibi insanın şu an için bir elektronik cihaz veya otomobillerde olduğu gibi bir yedek parçası da bulunmamaktadır. Hata yapmanın mümkün, bedelinin de ise yüksek olduğu bir alandır tıp.
İnsanlar bir pahalı cihaz aldıklarında herhangi bir arıza çıkar ise o cihazın servisine başvurmak isterler. Neden? Değerlidir değil mi o cihaz, para verilmiştir ona ve herkese teslim edilemez. Serviste o cihazdan anlayan olur ve en ideal tedavisi orada yapılır. Televizyonu alıp araba tamircisine götürmez insan; aynı şekilde ekmek almak için kasaba da uğramaz! Her şeyin doğru ve güzel yapıldığı bir yer vardır. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında bunu bilmeyen insan sayısı oldukça azdır veya azalma yolundadır herhalde. Sosyal güvenlik sistemi ise herkese ideale yakın tedavi imkanı vermekte, herkes bir hastanenin acil servisine ulaşabilmektedir. O halde artık herkesin buna uygun hareket etmesinde bir engel görünmemektedir.
Hastalıkların iyileştirilmesi amacıyla insana müdahale etmek sadece tıp doktorlarının yetki ve sorumluluğundadır. Bilindiği gibi yüksek puanlarla kazanılan, 6 yıl sıkı çalışma gerektiren tıp fakültelerini bitirmek, doktor olmak oldukça zordur. Ardından yine bir zorlu sınavdan sonra, seçilen dalda 5 yıl uygulamalı eğitim aldıktan sonra uzman olunmaktadır. Zamanımızda bir mesleği iyi yapmanın yolu kitap okuyacak düzeyde iyi İngilizce bilmek ve bilgisayara hakim olmaktan geçiyor. İyi bir uzman olmak için ise bunların yanı sıra hem bilginin sürekli yenilenmesi hem de deneyim gereklidir.
Bir bilim dalı olarak Ortopedi ve Travmatoloji kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisi ile uğraşır. Bölge olarak omuz, kol, dirsek, önkol, el bileği, el, pelvis dediğimiz leğen kemiği, kalça, uyluk, diz, bacak, ayak bileği ve ayak yanında bel kemiği; doku olarak kemik, eklem, kas, kiriş, bağ yanında gerektiğinde cilt, sinir ve damar hastalıkları ile ilgilenmektedir. Hastalıklarla mücadelede temel yaklaşımımız mümkün ise hastalığı önlemek, bu mümkün değil ise ilk önce ilaç, istirahat, alçı, çeşitli cihazlar vb. koruyucu yöntemlerle, bu da gerçekleşmez ise cerrahi yöntemle tedavi etmektir.
Büyük bir kaza geçirip birkaç kemiği kırılan insan kendini bedensel ve psikolojik olarak çökmüş görmekte ve hissetmektedir. Gerçekten de insanın kendisini dibe vurmuş hissettiği anlardır bu anlar.... Biz bir insan, bir hekim olarak hastalarımıza kendilerinde var olan malzemeyi olabildiğince yoluna koyarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çoğu kez istesek te tamamen eski hallerine döndüremiyoruz! Onları ne kadar eski hallerine yaklaştırırsak kendimizi o kadar iyi hissediyoruz; onlar da kendilerini o kadar iyi hissediyorlar. Ortopedi ve Travmatoloji bilim dalı hayatın olmak ya da olmamak problemiyle pek uğraşmamakta, bu problemle diğer dallarda olduğu gibi sık karşılamamaktayız. Bizler genelde hayatın rahatlığı ile ilgiliyiz. Hareket etmek, hissetmek ve vücudun bütünlüğü bizim temel konularımız.

Hiç yorum yok: