Dijital Dünya Saati

Google
 

16.2.08

KIRIĞINIZ MI VAR? YARALANDINIZ MI? GEÇMİŞ OLSUN!

Hemen bir Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına başvurunuz. Mümkünse kırık bölgenizin duruşunu fazla değiştirmeden(altına bir karton konabilir) doktorunuza ulaşınız. Bel, uyluk, bacak kırıklarında ve trafik kazalarında görüldüğü gibi çoklu organ yaralanmalarında ise hasta taşımak özellik arz ettiği için mutlaka ambulansla, profesyonel destek alarak hastane acil servisine ulaşılmalıdır. Doktor dışında kimsenin kırığınıza dokunmasına veya bir müdahalede bulunmasına izin vermeyiniz.

Herhangi bir kas iskelet sistemi yaralanması geçirdiğinizde doktora başvurmakta gecikmeyiniz. Bir an evvel tanı konması ve tedavisinin başlaması yararınızadır. Parmaklarınızı oynatabilmeniz kırığınız olmadığını göstermez. Kas ve onu çalıştıran sinir sağlam olduğu müddetçe hareket gözlenecektir. Ayağınızın üzerine basabilmeniz, dolaşabilmeniz veya kolunuzu kullanabilmeniz kırığınız olmadığını göstermez. Bu durum ağrıya dayanıklılığınızla ilgili olabilir.

Yaralı bölgenizi asla ovuşturmayınız, sıcak uygulama yapmayınız. Bu şişliğinizin artmasına yol açar. Aksine bir naylon torba içindeki donmuş su (normal buz) yardımıyla ilk 48 saat boyunca yapılacak 10 dakikada bir yer değiştiren soğuk uygulamaların iyileşmeniz üzerine olumlu etkisi olacaktır.

Hiç yorum yok: