Dijital Dünya Saati

Google
 

16.2.08

KIRIKTA OLABİLECEK KÖTÜ GELİŞMELERİN BİLİNMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Hasta ve yakınlarının alçı tedavisi sonrası kırık bölgesini nasıl gözleyeceklerini bilmesi çok önemlidir.
Yaralanmalarda kol veya bacağı alçıya aldıktan sonra dinlenme, kol veya bacağın yükseltilmesi önerilir; bazen de yarı alçılardan sonra soğuk uygulama yaptırılır. Ağrı ve şişlik fazla olduğunda daha çok parasetamol grubu kanama zamanını uzatmayan veya diğer grup ağrı kesici – şişlik indirici (antaljik, antienflamatuvar) özelliğe sahip ilaçlar verilebilir. Her şey yolunda gidiyor ise kol bacak yükseltilirse fazla şişlik olmamalıdır. Kırık kol veya bacak özellikle yuvarlak alçıya alındığında ağrı hemen büyük ölçüde azalır ve hastanın ağrı kesiciye dahi ihtiyacı kalmaz. Kırıkta alçı sonrası ağrı devam ediyor ise doktorunuza tekrar başvurunuz. Yakın takibiniz önemlidir; hastaneye yatmanız veya sık sık değerlendirilmeniz gerekebilir.
Hasta parmaklarını oynatırken fazla ağrı olmamalıdır. Parmakları biri tutup aşırı kaldırma ve indirme hareketi yani pasif olarak fleksiyon ve ekstansiyon yaptırdığında aşırı ağrı duyulması kırmızı alarmdır. “Kırığın var olur böyle şeyler, biraz sonra geçer” veya “ağrı kesici ile geçer hele sabah olsun demeyiniz”; derhal acile başvurunuz ve doktorunuza haber veriniz. Parmaklarda renk değişikliği (morarma veya beyazlaşma), his kaybı, istense de hareket ettirilememesi, nabızların alınamaması şeklinde ortaya çıkan bu durum alçının altında kırık kısmın şiştiğini, dolaşımın durduğunu gösterir. Geç kalınmasının sonucu felakettir.
Kırığa açık, kanayan yara eşlik ediyor ise, kırık dış ortamla temas halinde ise açık kırıktır. Hastanın hastaneye yatması veya çok yakından izlenmesi gereklidir. Tetanoz aşısı, gerekirse tetanoz serumu yapılarak, antibiyotik verilerek, iltihaplanmaya karşı tedbir alınmalıdır. Yaralar yıkanarak ve her gün pansuman yapılarak izlenmelidir.
Çocuklarda, yaşlılarda, zihinsel özürlülerde hasta derdini anlatamayabileceği için kırık takibinde özel dikkat gösterilmelidir.
Kırık iyileşmesi sonrası mümkün olduğunca çabuk hastanın oturması, ayağa kalkması, kolunu ve bacağını kullanması istenir. Hareketsizlik, kullanmama kemiğin zayıflamasına yol açar. Uzun süre yatanlarda toplar damarda pıhtılaşmalar görülür. Bunun hayati tehlikesi vardır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Babamın(60) kolu kırıldı alçıya aldılar. 2 gün önce kırıldı. Ancak çok şiddetli olmasa da ağrısı var ağrı kesici alıyor ve parmaklarda şişlik var ama şişlik hastaneye gidilecek kadar mı bilmiyorum. 2 gün sonra randevumuz var. Acaba acile gitmeli miyiz şişlik ve ağrıdan dolayı?